lauantai 5. lokakuuta 2013

Miten yksilön toiminta vaikuttaa joukkueeseen?


Treenilomat alkaa olla lusittu ja kroppa sekä mieli kaipaa jo säännöllistä harjoittelua. Mielessä on pyörinyt tauon aikana niin mennyt kausi kuin tulevaisuus. Viime kautena UFO:n kanssa joukkueena mentiin mielestäni eteenpäin pelillisesti, mutta harjoittelussa jäi silti vähän viilattavaa. Lajitreenejä oli jonkin verran peruttu, koska porukkaa ei ollut riittävästi ja fyssetreenien osalta tilanne oli vielä harmaampi. Temen tullessa valmentajaksi keväällä, sitouduttiin 2-3 lajitreeneihin ja yksiin järjestettyihin fyysisen puolen harjoituksiin viikossa, joten vähimmäisvaatimukset yhteisiin treeneihin olivat varmasti selvät.



Jonkin aikaa tämä taisi toimiakin, mutta hiljalleen sitoutuminen joukkueen yhteisiin pelisääntöihin alkoi rakoilla. Tällöin alkaa miettiä käsitettä joukkue. Olemmeko joukkue, jolla on tavoite minkä eteen tehdään hommia vai joukko yksilöitä, jotka osallistuvat treeneihin silloin kun se sopii omiin aikatauluihin. Mielestäni jokainen joukkuepelaaja on vastuussa joukkueelleen tekemisistään ilman mitään sitoumuksiakaan, silloin kun puhutaan SM-tason urheilusta. Joukkue on aika herkkä kokonaisuus, jossa jokaisen tekeminen vaikuttaa muihin. Jos minä en mene tänään treeneihin, niin miksi muut menisivät. Tai positiivisemmin ajateltuna: ”Vaikka mua nyt tänään vähän väsyttää, niin muutkin jaksaa mennä treeneihin ja vetää hyvällä asenteella.”



Lajitreenit olivat peruttu 10 kertaa (20 tuntia) vähäisen osallistujamäärän takia, mutta omaa mieltä on painanut myös fyysisen puolen treenit. Varsinaisesti harjoituksia ei peruttu kuin kesäajalla, mutta osallistujamäärä olivat jatkuvasti turhan alhaisia. On sellainen olo, että nämä koetaan edelleen jonkinlaisena vaihtoehtona, ei osana harjoituksia. Jos ajattelee ultimatea lajina, on mielestäni aika itsestäänselvyys, että myös puhdasta fyysistä treeniä vaaditaan erityisesti naisilta. Toki talvenkin aikana näissä oli hetkensä ja joissain treeneissä oltiin lähes koko joukkueen voimin ja fiilis oli hyvä. Kohokohtana jäi mieleen ”leikkimielinen” modifioitu triathlon, jossa porukkaa riitti ja vaikka tuntu ainakin itsestä fyysisesti ihan hirveen pahalle fiilis oli ihan huikee. Kuitenkin pitkäjänteisyys puuttuu, ja vain osa oli toimintaan sitoutuneita talvesta kesään. Iso peukku heille! Vaikka tietyn porukan kesken oli hyvä meininki, nousi ajatuksissa esiin miksi osa ei ilmesty järjestettyihin treeneihin. Tällöin fiilis siitä, että tässä tehdään töitä yhteisen tavoitteen eteen jää puuttumaan. Fyysisessä treenaamisessa toki henkilökohtaiset tavoitteet on tärkeitä ja pakollisia, mutta isossa kokonaisuudessa on kyse kuitenkin siitä, että olen hyödyksi enemmän joukkueelle jos treenaan myös fyysistä puolta. Jos mä en jaksa pelata koko turnausviikonloppua tai en pysy lähtökohtaisestikaan puolustettavani perässä tunnen pettäneeni joukkueen. Ja toki vastaavasti kiekollisella puolella omat mokat pistää koko joukkueen tekemään ”turhaa” työtä. Fyssepuolen vetäjänä tietysti pitää miettiä tällaisissa tilanteissa hyvin kriittisesti treenien sisältöä ja toimintaa sekä kysyä palautetta ja sitä on myös tehty ja varmasti aina kehitettävää löytyy. Rehellisesti sanottuna en kuitenkaan koe, että treenit ja suunnitelmat olisivat olleet niin laaduttomia ja huonosti toteutettuja, että treeneihin ei olisi kannattanut tulla tai ettei treenejä olisi voinut toteuttaa oman kuntotason mukaan. Olen myös sitä mieltä, että treenien ei tarvitse olla mitään liian helppoa sirkustelua. Se on kaikkien ajan tuhlausta.



Lähtökohtaisesti tietysti treenitilaisuuksista pitäisi nauttia ja niissä olla sellainen henki, että sinne on hauska mennä ja se ei ole kenenkään ulkopuolisen pakottamaa. Joukkueen henkeen myös jokaisella on osansa. Toki joukkue sisältää aina näkyvämpiä persoonia ja hiljaisempia, mutta silti ihan jokainen tuo oman mausteensa joukkueen kokonaisuuteen niin hyvässä kuin pahassa. Hauskuus ja kovaa vetäminen treeneissä ei mielestäni pois sulje toisiansa. Kilpaurheilussa ne automaattisesti liittyvät toisiinsa. Huonoin fiilis treeneistä jää silloin kun on löysäilty ja asenne on ollut huono. Terve sisäinen kilpailu on edellytys kokonaisuuden kehittymiseen, ja treeneissä pitää haluta voittaa oma joukkuekaveri.



Joskin tässä tekstissä tuli nostettua myös negatiivisia asioita esiin, odotan jo yhteisten treenein alkamista ja että näkee taas kaikkia joukkuetovereita. Tykkään meidän joukkueesta ja siinä vallitsevasta yleishengestä ja myös siksi olisi suotavaa nähdä kaikki lähes aina treeneissä. Saa myös kommentoida jos herätti ajatuksia!

2 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä! Ultimaten osalta yksi ongelma on mun mielestä siinä, että meitä on vaan liian vähän. Jengiin ei oikeasti voi valita vain pelaajia, jotka sitoutuvat mukaan. Koska muuten ei ole jengiä, tai ainakaan kahden vuoden päästä ei ole. Taitotasot ovat myös isot ja laji vaatii myös paljon tekniikkaa, joten monet kokeneet pelaajat peittoavat vähälläkin treenillä monet uudemmat parempikuntoiset :/. Tämä aiheuttaa myös sen, että yksittäisen pelaajan helpompi tehdä vähemmän, koska melko varmasti peliaikaa löytyy, vaikkei treenaisi täysillä. Ehkä tämä on pikkuhiljaa muuttumassa, ja onneksi on kuitenkin tultu pitkälle niistä ajoista, jolloin pelaamaan ihan oikeasti piti haalia kaikki kylänmiehet, vaikkeivät olisi ikinä treeneissä käyneetkään!

    VastaaPoista
  2. Kiitos tintti kommetista! Olet tuossa hyvinkin asian ytimessä ja sulla on pitkä kokemus lajin parista ja UFO:n toiminnan kehittämisestä alkuajoista tähän päivään. Se matka ei ole varmaan ollut ihan tasainen ja monia turhautumisia on mahtunut mukaan, mutta työ on selkeästi kannattanut. Siinä valossahan tää vaikuttaa aika turhalta nillittämiseltä :). Oon ehkä turhan optimisti, mutta jos joukkueeseen saadaan sellanen henki päälle, että ME tehdään yhdessä tätä hommaa ja ihan jokaisella on osansa niin siitä syntyy yhteenkuuluvuuden tunne. Ja se saa porukan tuleen reeneihin ilman mitään allekirjoitettua paperiakin ja kokemaan vastuuta joukkuetta kohtaan. Se onko reeneissä 15 ihmistä vai 10 tekee tunnelman täysin erilaiseksi. Toki aina ei kaikki pääse ja esimerkiksi perhesyyt on täysin ymmärrettäviä asioita. Toistaalta jos porukka nyt alkaa tehtaileen vauvoja ihan urakalla niin pitää miettiä varmaan jotain lapsiparkki hommaa.

    Ja mitä vielä tulee kylänmiehiin niin mä olin vähintään ekan kesän tossa kategoriassa ja oon monesti miettinyt miten mut on uskallettu laittaa kentällä, koska en muistaakseni osannut ollenkaan kämmenheittoa :). Mulla kyllä taidettiinkin hienovaraseti vihjata, että juokset sinne maaliin päin vaan.

    VastaaPoista