maanantai 19. elokuuta 2013

Sauvarinnettä ja CrossFittiä





Viikonlopun treenailut koostuivat vähän erilaisista harjoituksista kuin yleensä. Lauantaiaamuna oli aika palata ”juurille”.  Edessä oli sauvarinneharjoitus Pyrinnön hiihtojunnujen kanssa. Lopetettuani vetämisen hiihtokoulussa viime keväänä siirryin valmentamaan henkilökohtaisesti erästä junioria ja sen takia tulee vedettyä välillä hiihdonomaisia harjoituksia edelleen. Henkilökohtainen koutsaaminen on helpompi sovittaa aikatauluihin ja saa samalla tehtyä välillä myös itse hyviä treenejä ohessa. Lauantain junnujen kotileirin starttaava sauvarinne oli esimerkiksi juuri loistava sauma vetää rapsakka tehotreeni ja hiillostaa valmennettavaa vieressä jatkuvasti. Ultimatea ajattelen, harjoitus ei ole ehkä täysin optimaalinen, koska mäkeä kivuttaessa liike on kohtalaisen hidas. Toisaalta sauvarinne on äärimmäisen hyvä vauhtikestävyysharjoitus ja viimeisissä nousuissa vedettiin anaerobiselle kynnyksellä ja vähän ylikin. Nousuja kertyi seitsemän ja kestoa oli 5 minuutista 3,5 minuutiin vauhdin noustessa. Jos jollekin lukijalle sauvarinne harjoituksena ei ole tuttu niin yksinkertaisesti siinä vedetään mäkeä ylös tehoilla sauvojen kanssa ja palautellaan hölkällä alas. 

Minä ja muut junnut.


Harjoituksesta jäi voittaja fiilis ja olin jopa hiukan yllättynyt omasta tasosta. Toisaalta jaksaakseen pelata turnausviikonlopun kunnialla, tällaiset harjoitukset pitääkin sujua aika hyvin. Usein peliviikonloppuun tulee 5 noin 90 minuutin peliä, joten ihan pelkillä nopeustreeneillä ei jalka paljon liiku enää viimeisissä pisteissä. Turnausmuotoisessa pelaamisessa kestävyysominaisuudet nousevat tärkeään rooliin, joka mielestäni välillä unohdetaan lajin harjoittelussa.  

Sunnuntaina vuorossa olikin puolestaan aivan uusi harjoitusmuoto, kun Jouluun asti kestävä CrossFit kurssi pyörähti käyntiin. Itse olen ollut aina vähän skeptinen tällaisiin ryhmäliikunta juttuihin ja tätäkin pidin ensin sellaisena pakaroiden pingotuksena. Tutustuttuani kuitenkin lajin sisältöön totesin CrossFitin olevan ihan rehellistä treenaamista :). Eilen vedettiin kiertoharjoitteluna kaksi kertaa 10 liikkeen setti:

Etunojia TRX-naruilla
  1. Aitahypyt
  2. Vatsat
  3. Maastaveto
  4. Tempaus tangolla tai kahvakuulalla
  5. Kuntopallon heittelyt
  6. Käänteiset etunojat TRX-naruilla
  7. Boxi hypyt
  8. Renkaan kääntö
  9. Lekan hakkaus
  10. Etuheilautus kahvakuulalla

 
Liike vaihtui minuutin välein ja joka paikassa tehtiin 10 toistoa mahdollisimman terävästi. Eipä ole hetkeen lentänyt hiki siihen malliin, kun tossa hommassa! Reeni kesti tunnin, mutta koska kyseessä oli aloituskerta, niin alkuun käytiin vähän liikkeiden tekniikoita läpi. Ensi sunnuntaita siis odotellessa, kun aktiivista treeniä vedetään 60 minuuttia. Kurssin järjestää ValmennusKaksikko, joiden kursseihin ja tarjontaan voi tutustua täältä:


Onneksi kyytiä sai rengas eikä varpaat!
Harjoitusmuotona tämä miellytti itseäni myös siinä mielessä, että kaikki liikkeet tehdään vapailla painoilla tai välineillä, jolloin vaaditaan samalla kehon hallintaa. Omaksi suosikiksi ehdottomasti nousi lekan hakkaus, jossa kumirengasta saa paukuttaa ihan luvan kanssa. Voisin kuvitella, että huonona päivänä tämä toimii myös hyvänä terapiana :).  Kiitokset Evellle hikisestä avauksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti